PGA - ProGram Algebra

Courseware

Boek
Programma-Algebra, een Inleiding tot de Programmatuur
Inge Bethke en Alban Ponse
Vossiuspers Uva
ISBN 90 5629 279 X

In dit boek wordt Programma-Algebra (PGA) geintroduceerd als een algebra die een (extreem) eenvoudige vorm van programmeren karakteriseert. Vervolgens wordt PGA voorzien van een semantiek in termen van gedragsexpressies. PGA heeft een parameter, namelijk een verzameling basisinstructies of acties. Deze simpele aanpak geeft aanleiding tot een kleine hierarchie van sequentiele, imperatieve programmeertalen.

Het leuke van PGA is dat het een kader biedt om de elementaire vraag 'wat is een programma?' te kunnen beantwoorden door middel van een eenvoudige en algemene constructie. PGA en uitbreidingen hiervan (in dit boek lang niet allemaal besproken) zijn geschikt om allerlei vormen van sequentieel programmeren te modelleren, van assembly languages tot Turingmachines. Programma-algebra is hiermee bij uitstek geschikt als vertrekpunt voor het onderwijs in de programmatuur en de software engineering.

Slides
Alleen beschikbaar in PDF.

Uitwerkingen van opgaven (alleen beschikbaar voor docenten)
Gebruik om in te loggen het woord docent als User ID (User Name, Gebruiker, of wat de browser daarvoor gebruikt als naam).

Slides mastercourse Programma-Algebra (26 september 2003)